Wat kan de vroedvrouw voor jou betekenen?

7 vragen aan de vroedvrouw

Wat je altijd al wilde weten

Steeds meer zwangere vrouwen en pas bevallen mama’s doen een beroep op een vroedvrouw. Maar wat doet een vroedvrouw precies? Wat kan zij voor jou betekenen tijdens de mooiste periode van je leven? En krijg je het terugbetaald? Wij zetten al jouw vragen even op een rijtje in samenwerking met de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen.

1. Is een bezoekje aan de vroedvrouw nuttig voor ik zwanger ben?
Heb je een kinderwens en wil je alles weten over vruchtbaarheid, zwanger zijn en bevallen. Ga dan zeker eens praten met een vroedvrouw, want zij kan al jouw vragen beantwoorden op een professionele manier!

2. Wat kan een vroedvrouw voor mij doen terwijl ik zwanger ben?
Heel wat vroedvrouwen organiseren begeleidingssessies zowel in hun privépraktijk als in het ziekenhuis zodat je meer inzicht krijgt in je zwangerschap en bevalling. Het fijne aan deze sessies is dat je bewust tijd maakt voor je kindje dat op komst is en dat ze een voorbereiding zijn op de geboorte. Een gynaecoloog maakt echo’s enzovoort, maar een vroedvrouw kan andere medische controles doen en een antwoord geven op al je vragen omtrent je zwangerschap.

3. Kan ik thuis bevallen met een vroedvrouw erbij?
Absoluut! Indien je wenst thuis te bevallen zal een zelfstandige vroedvrouw jou bijstaan. Wil je naar het ziekenhuis maar toch zo natuurlijk mogelijk bevallen, dan kan de vroedvrouw je bijstaan tijdens je arbeid om de weeën op te vangen zodat je zo lang mogelijk thuis kan blijven!

4. Wat doet een vroedvrouw als ik in een ziekenhuis beval?
Indien je baby in het ziekenhuis geboren wordt, zal ook daar de vroedvrouw je steun en toeverlaat zijn. Zij zal in afspraak met de gynaecoloog de bevalling opvolgen. Het is ook mogelijk dat een zelfstandige vroedvrouw autonoom je bevalling begeleidt in het ziekenhuis. Wanneer er ongerustheid is over het verloop van de bevalling zal zij samenwerken met de gynaecoloog.

5. Hoe verschilt de taak van een zelfstandige vroedvrouw met die van een vroedvrouw in het ziekenhuis?
Als zelfstandige vroedvrouw heb je meer verantwoordelijkheid en moet je op je eentje beslissingen kunnen nemen. In een ziekenhuis werk je in een team en wordt er meer overleg gepleegd. Een ander verschil is de flexibiliteit: in een ziekenhuis werk je in shiften en als jouw dienst erop zit, geef je de zorg gewoon door aan een collega. Als zelfstandige vroedvrouw moet je daarentegen altijd beschikbaar zijn. En dan maakt het niet uit of je op een feestje bent of dat je net in je bed ligt na een zware dag: een zelfstandige vroedvrouw moet altijd paraat staan.

5. Wat doet een vroedvrouw na de bevalling?
Na de bevalling, thuis of in het ziekenhuis, geeft de vroedvrouw ondersteuning bij de zorg voor jou en jullie kindje. De baby verzorgen en leren kennen, ondersteuning bij de voeding, de zorg voor het naveltje, werken en borstvoeding combineren... je kan met al je vragen terecht bij de vroedvrouw. Zij houdt hierbij rekening met elke individuele situatie.

6. Kan je ook na je ziekenhuisverblijf beroep doen op vroedvrouw?
Absoluut! Na de bevalling, tijdens de kraamperiode, volgt een vroedvrouw jonge moeders op de voet op. Om je te laten begeleiden bij de borstvoeding of om al je vragen te beantwoorden, is een vroedvrouw aan huis een echte must! Zelfstandige vroedvrouwen kunnen zelfs nog ondersteuning bieden aan huis totdat de baby 1 jaar oud is.


7. Heb ik recht op een terugbetaling van mijn kosten aan de vroedvrouw?
Indien de vroedvrouw geconventioneerd is, moet zij/hij bepaalde afspraken nakomen en zijn de bedragen die zij/hij voor haar service mag vragen, gelimiteerd. Deze bedragen kan je terugvinden in de nomenclatuurlijst per acte die de vroedvrouw doet. Voor de meeste van deze bedragen is 100% terugbetaling door het ziekenfonds voorzien. Kiest de vroedvrouw bovendien voor de derdebetalersregeling, dan wordt zij voor alle actes (met uitzondering van de prenatale activiteiten) rechtstreeks door uw mutualiteit betaald. Werkt de vroedvrouw niet via de derdebetalersregeling, dan krijg je een attest dat je indient bij de mutualiteit, waarna het bedrag van de acte jou wordt terugbetaald. Indien de vroedvrouw niet geconventioneerd is, is zij/hij niet gebonden door afspraken en bedragen. Dan krijg je75% van de vooropgestelde bedragen terugbetaald.

Meer antwoorden op al je vragen vind je bij www.vroedvrouwen.be of in de folder ‘De vroedvrouw (m/v) kan veel betekenen voor jou!’